sobota, 19 listopada 2011

Dla kucharza

CYTRYNA
Zlikwiduj nieprzyjemny zapach kociej kuwety - przetnij kilka cytryn na pół i wstaw w naczyniu do pomieszczenia(przeciętą stroną do góry). Wkrótce powietrze będzie miało cytrynowy zapach.
Odśwież lodówkę - bez trudu możesz usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki. Wyciśnij sok z cytryny na wacik i włóż na kilka godzin do lodówki.Oczywiście wcześniej wyjmij z niej zepsute jedzenie.
Zapobiegnij sklejaniu się ryżu - aby ryż się nie sklejał, dodaj do gotującej się wody łyżkę soku z cytryny. Gdy ryż będzie gotowy, odczekaj chwilę aż ostygnie i spulchnij go widelcem.
Przywróć kruchość zwiędniętej sałacie - nie wyrzucaj zwiędniętej sałaty do śmieci. Wystarczy kilka kropel soku z cytryny by była znów dobra do spożycia. Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny do miski napełnionej zimną wodą i włóż do niej sałatę. Wstaw na godzinę do lodówki
 SODA OCZYSZCZONA
Użyj jako środka do zmiękczania mięsa - twarde mięso można zmiękczyć, nacierając je sodą oczyszczoną i odkładając na kilka godzin do lodówki. Przed przyrządzeniem należy je dokładnie opłukać.
Zmniejsz kwaśność produktów - jeżeli ktoś w rodzinie źle toleruje podwyższoną kwaśność koncentratów pomidorowych lub kawy, możesz ją obniżyć dodając szczyptę sody w czasie gotowania  ( w przypadku kawy przed zaparzeniem) . 
Przyrządź fasolę - wiele osób nie jada fasoli choć ją uwielbia. Powoduje ona bowiem wzdęcia i gazy. Dodanie szczypty sody w trakcie gotowania znacznie ograniczy te właściwości.
Usmaż puszyste omlety - na każde 3 jajka dodaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
 JABŁKA

Upiecz soczystego kurczaka - jeśli pieczony przez ciebie kurczak jest suchy jak pieprz, spróbuj następnym razem nafaszerować go jabłkami przed włożeniem do piekarnika.Przekonasz się jaki będzie pyszny i soczysty.
Przedłuż świeżość ciasta - aby ciasto dłużej zachowało świeżość przechowuj je z połówką jabłka.
Przyśpiesz dojrzewanie pomidorów - włóż do 5-6 pomidorów do papierowej torebki i dołóż do nich jedno dojrzałe jabłko.Po kilka dnia zobaczysz efekty.
Usuń nadmiar soli z zupy lub gulaszu - nietrudno przesolić potrawy, jeśli ci się to zdarzy wrzuć do garnka kilka kawałków jabłka. Gotuj 10 minut a następnie usuń owoce wraz z nadmiarem soli.
 SÓL
Zapobiegnij pryskaniu gorącego tłuszczu - kiedy smażysz tłuste potrawy wsyp na patelnie kilka szczypt soli. Nie poparzysz się i nie zapryskasz kuchenki tłuszczem.
Ugotuj jajka w koszulkach - należy dodać do wody 1/2łyżeczki soli.Zapobiega ona rozpływaniu się białka oraz ułatwia obieranie jajek.
Zapobiegnij więdnięciu sałaty - jeśli chcesz aby twoja sałata była chrupiąca , posyp ją tuż po opłukaniu niewielką ilością soli. 
Wygładź pomarszczone jabłko - zamocz pomarszczone jabłko w lekko osolonej wodzie.
Ubij śmietanę lub białka - dodaj do ubijanej śmietany lub białka szczyptę soli. Śmietana będzie bardziej puszysta, a piana białek sztywniejsza.
Ugaś płonący tłuszcz - kiedy tłuszcz na patelni się zapali ugaś go solą.UWAGA! nigdy nie polewaj wodą palącego się tłuszczu.Tłuszcz rozpryśnie się i spowoduje pożar. Solą zagasisz także płonący grill.
Zapobiegnij psuciu się mleka - aby mleko i śmietana dłużej zachowało świeżość , wsyp do nich szczyptę soli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz